Print  |  Favourites

FMM sokong tangguh pelaksanaan nisbah 80:20 kuota pekerja tempatan dan asing

FMM In The New: BERITA RTM, KUALA LUMPUR, Isnin, 18 Julai 2022 - Komuniti perniagaan tempatan menyokong keputusan kerajaan menangguhkan pelaksanaan nisbah 80:20 bagi kuota pekerja tempatan kepada pekerja asing dalam sektor pembuatan.

Langkah itu memberi kelegaan kepada pemain industri yang ketika ini berdepan beberapa cabaran utama termasuk kekurangan tenaga kerja dan peningkatan kos operasi.

Presiden Persekutuan Pengilang Malaysia (FMM), Tan Sri Soh Thian Lai berkata kekurangan tenaga kerja menyebabkan syarikat mengalami kelewatan dalam memenuhi penghantaran barangan, kehilangan pelanggan sedia ada dan kehilangan perniagaan berpotensi.

Beliau yang mewakili 51 organisasi, persatuan perdagangan dan dewan perniagaan menjelaskan, proses mengurangkan kebergantungan kepada pekerja asing menerusi automasi sudah berlaku, namun secara berperingkat.

"Tidak semua tenaga kerja boleh digantikan dengan automasi, justeru permintaan bagi memenuhi keperluan tenaga buruh akan tetap berterusan," katanya

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri sebelum ini, mengumumkan penangguhan pelaksanaan syarat tersebut bagi tempoh dua tahun

Back to Top

Advertising Opportunities in FMM's Directories:
Copyright © 2023 Federation of Malaysian Manufacturers (7907-X)
Wisma FMM, No 3 Persiaran Dagang, PJU 9, Bandar Sri Damansara, 52200 Kuala Lumpur. 
Read FMM Personal Data Protection Act Policy