Print  |  Favourites

FMM cadang fasa kawalan pergerakan bersasar untuk putuskan rantaian COVID-19

FMM cadang fasa kawalan pergerakan bersasar untuk putuskan rantaian COVID-19
Soh bimbang lebih banyak lagi perniagaan sama ada gulung tikar atau memberhentikan pekerja. - Bernama
FMM In The News: ASTRO AWANI, KUALA LUMPUR, Ahad, 27 Jun 2021 - Persekutuan Pengilang-Pengilang Malaysia (FMM) telah mencadangkan kepada kerajaan untuk mempertimbangkan melaksanakan Fasa Kawalan Pergerakan di dalam Pelan Pemulihan Negara (PPN) secara bersasar untuk memutuskan rantaian jangkitan COVID-19. 

Presidennya Datuk Soh Thian Lai berkata FMM bimbang lebih banyak lagi perniagaan sama ada gulung tikar atau memberhentikan pekerja kerana kebanyakan syarikat terutamanya perusahaan mikro, kecil dan sederhana menghadapi masalah kewangan berikutan aktiviti perniagaan tidak dibenarkan. 

"Untuk meminimumkan kesan terhadap industri dan ekonomi, negeri/kawasan yang mencatatkan kes rendah atau terkawal harus dibenarkan beroperasi tanpa membezakan antara sektor penting dan tidak penting. 

"Langkah-langkah kawalan pergerakan sepatutnya disasarkan kepada kawasan yang mencatatkan kes tinggi jangkitan COVID-19 supaya rantaian pandemik itu dapat diputuskan," katanya dalam satu kenyataan dikeluarkan semalam. 

Terdahulu, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Fasa Pertama Kawalan Pergerakan di bawah Pelan Pemulihan Negara (PPN) yang dijadual berakhir hari ini (28 Jun) tidak akan ditamatkan, malah diteruskan mungkin hingga pertengahan Julai depan. 

Fasa pertama itu dilanjutkan kerana jumlah kes COVID-19 di negara ini belum mencapai nilai ambang di bawah 4,000 kes seperti yang ditetapkan sebelum dapat beralih ke fasa seterusnya. 

Justeru, Soh berkata keputusan kerajaan untuk melanjutkan Fasa Pertama Kawalan Pergerakan itu adalah mengecewakan bagi komuniti perniagaan khususnya dalam sektor pembuatan. 

Kawalan pergerakan yang berlanjutan itu memberi kesan negatif kepada daya saing negara kerana Malaysia adalah hab pembuatan utama di peringkat serantau bagi industri yang merupakan sebahagian daripada rantaian bekalan, katanya. 

Sementara itu, Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) dalam satu kenyataaan berasingan berkata MEF meluahkan kebimbangan terhadap kawalan pergerakan yang berpanjangan tersebut kerana ia akan memberi kesan lebih buruk kepada ekonomi dan masyarakat. 

Presidennya Datuk Dr Syed Hussain Syed Husman berharap supaya kerajaan dapat memperkenalkan langkah-langkah baharu dengan membenarkan majikan yang dapat mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan untuk membuka semula perniagaan mereka sepenuhnya. 

"Perlu ada sedikit kelonggaran untuk membolehkan orang ramai menjalankan perniagaan dan ini perlu dilakukan. Kita perlu sedar bahawa memerangi pandemik COVID-19 bukan hanya untuk melaksanakan kawalan pergerakan," katanya. 

Kawalan pergerakan itu telah memberi kesan kepada majikan, pekerja, rakyat dan negara, kata Syed Hussain.
-- BERNAMA

Back to Top

Advertising Opportunities in FMM's Directories:
Copyright © 2023 Federation of Malaysian Manufacturers Co. Registration No. 196801000309 (7907-X) 
Wisma FMM, No 3 Persiaran Dagang, PJU 9, Bandar Sri Damansara, 52200 Kuala Lumpur. 
Read FMM Personal Data Protection Act Policy